У Міжгірському професійному ліцеї відновили виготовлення верховинських гунь


Міжгірські студенти у гунях
Рейтинг публікації:
Голосів: 0

Гуня – це атрибут народного одягу, елемент обрядових дійств, виготовлення якого є одним із архаїчних галузей сільського ткацтва. Нині, в добу активного розвитку туризму, це ще й візитівка Верховини. Про її корисні властивості знають не лише горяни, а й багато гостей краю бажають придбати цей екологічно чистий «продукт».

У рамках інноваційного проекту «Відродження народних художніх ремесел, звичаїв та традицій, старовинної верховинської кухні в умовах інтенсивного розвитку туристично-рекреаційного комплексу Міжгірщини» Міжгірський професійний ліцей, який очолює В. Маринець, заслужений працівник освіти України, відновив виготовлення і верховинської гуні.

Із цією метою в селі Річка успішно працює виробничий підрозділ ліцею – ткацька майстерня, обладнана всім необхідним прадідівським «знаряддям» для такого кропіткого і тривалого процесу, як виробництво гуні.

Тут виготовляють класичні гуні, гуні-коцовані та гуні сучасного дизайну, прикрашені різнокольоровими китицями та стрічками. Урізноманітнюючи асортимент «ткацької» продукції, навчальний заклад налагодив виготовлення із джергів також сучасних жіночих сумочок – тайстрин.

Свою продукцію навчальний заклад демонструє на багатьох виставках районного, обласного та міжнародного значення, а відтак, знаходиться чимало покупців, які готові придбати і такі екзотичні речі.

Тож, річанські гуні та тайстрини стали ще одним успішним проектом, який навчальний заклад зумів реалізувати у готову продукцію.

Мар’яна Фединишинець, pedpresa

1
Прокоментувати!

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Саша Recent comment authors
  Subscribe  
новіші давніші найбільше голосів
Повідомляти про
Саша
Саша

А де можна купити таку гуню? І чи відправляєте поштою?

Попередній В Ужгороді продовжили карантин (відео)
Наступний Професор УжНУ провів на телебаченні майстер-клас із приготування різдвяних страв (відео)